maanantai 21. tammikuuta 2019

Hiusten väriaineet

  1. 1. Mitä on melaniini? 
  2. Hiusnystyn pinalla on emosoujen lisäksi myös melanosyyttisoluja, jotka valmistavat hiusten luonnollisen värin, melaniinin. Hiusten väri määräytyy melaniinin tyypistä ja määrästä niin, että tumma tukka on seurausta suuresta määrästä melaniinia ja vaalea vähäisestä määrästä. Melaniinia löytyy vain kuitusoluista. Tyroksiinia ihminen saa normaalista ravinnosta
  1. 2. Miten melaniini syntyy hiuksen ihonalaisessa osassa? 
  2. Kun melanosyyttisolut saavat tyrosiinia elli aminohappoa verenkierrosta, käynnistyy melaniineja tuottava kemiallinen reaktio melanosyyttisolujen sisällä.
  1. 3. Miten hiuksen väri määrittyy ihmisen elämän eri vaiheissa? Miksi se voi muuttua elämän eri vaiheissa? 
  2. Geeniohje määrittelee sen minkä värisenä hiukset kasvavat elämän eri vaiheissa. Väri muuttuu siksi että osa melanosyyteistä lopettaa melaniinin tuotannon. Kun melanosyytti ei tuota melaniinia niin hiukset ovat värittömät.
  1. 4. Mikä on vitiligo? 
  2. Autoimmuunisairaus, jossa melanosyytit eivät pysty muodostamaan melaniinia. Vitiligo näkyy valkoisina pälvinä ihossa. 
  1. 5.Mistä johtuu hiuksen harmaantuminen? 
  2. Ihmisen geeniperimässä on tieto, joka ohjaa melanosyytit lopettamaan melaniinin tuotannon iän karttuessa. Geenit voivat ohjata sen loppumaan missä iässä tahansa eli harmaantuuminen on yksilöllistä.
  1. 6. Hiuksissa voi olla kolmenlaisia erilaisia melaniinejaKuvaile niitä tarkemmin. 
  2. Melaniineja on kaksi erilaista; Eumelaniini, joka on väriltään musta - ruskea sekä feomelaniini, joka on väriltään keltaista - punaista.
  3. Eumelaniini: Rakeista. Melanosyyttisolu pakkaa melaniinin rakkuloiden sisään ja siirtää rakkulat kuitusoluun. Se heijastaa punaista, sinistä ja keltaista valoa. Hiuksessa olevasta melaniinista syntyy optinen sekoitus, jonka ihminen näkee ruskeana. Rakeinen melaniini määrää hiusten tummuuden. Pieni määrä rakeista melaniinia hiuksissa kertoo vaaleasta hiusten väristä.

  4. Feomelaniini: Hajanaista. Ei pakkaudu rakkuloihin vaan se levittäytyy kuitusoluihin pieninä molekyyleinä. Heijastaa keltaista ja punaista valoa. Nämä molekyylit eivät vaikuta hiusten tummuuteen. Jos luonnolliset hiukset näyttävät auringonvalossa punaruskeilta, on hiuksissa runsaasti feomelaniinia. Punahiuksisilla sen määrä on suurin. 

  5. Useissa lähteissä kerrotaan myös sekamelaniineista, joilla on näiden edellämainittujen melaniinien ominaisuuksia. Näiden sekamelaniinien esiintymisestä ja vaikutuksesta värikäsittelyihin ei ole olemassa tutkimustietoa. Joten voidaan olettaa ettei ne vaikuta millään tavallakäytännön työhön.
  1. 7. Henna-kasvi on yksi hiuksen luonnosta saatava keinotekoinen väriaine. Millaista harmia se voi aiheuttaa värjäyksessä kirjan mukaan ja miksi? 
  2. Hennavärjäyksessä hiuksiin jää metalleja. Ne edistävät hapen vapautumista seuraavassa hapettumiseen perustuvassa värjäyksessä. Pahimmillaan tästä voi seurata pysyviä happivaurioita.

  1. 8. Suoraväri -ainesosa on toinen kirjan mainitsemista keinotekoisista väriainesosista. Miten tunnistat suoraväriaineen 

  1. a.INCI -listan perusteella: Basic blue 4, acid brown 6, pigment yellow 13, disperce orange 3, direct red 80. Tärkein tunnistettava on Nitro, joka kertoo väriainesosan olevan suoraväri
  1. b.koostumuksen ja olomuodon perusteella: Suoraväriä voidaan käyttää sampoissa, hoitoaineissa, muotoilutuotteissa, sävytteissä, vaalennusaineissa. Suoraväri on valmiiksi värillistä tullessaan purkista ulos.

  1. 9. Missä kaikissa tuotteissa suoraväri-ainesosia käytetään hiusalalla? 
  2. Kaikissa sellaisissa hiuskosmeettisissa valmisteissa, joiden tarkoituksena on värjätä hiuksia.  Sampoissa, muotoilutuotteissa, hoitoaineissa, sävytteissä, värivaahdoissa, kesto-ja kevytväreissä ja vaalennusaineissa.
  1. 10.Miten sähkökemiallisesti kiinnittyvät suoraväriaineet tarttuvat hiukseen? 
  2. Niitä on kahdenlaisia, positiivisia ja negatiivisia. Negatiivisesti varautuneet kiinnittyväthiuskeratiinin positiviisiin osiin ja positiiviset taas negatiivisiin osiin.
  1. 11.Miksi hapettuvia väriainesosia kutsutaan esiväriaineiksi? 
  2. Koska niissä ei ole väriä, ne ovat värittömiä. Ne muuttuvat värillisiksi kun ne pääsevät reagoimaan hapen avulla. 
  1. 12. Mitkä värjäysmenetelmät sisältävät esiväriaineita? 
  2. Hapettumiseen perustuvat hiusvärivalmisteet eli kesto-ja kevytvärjäys. 
  1. 13. Mitä musta ”hennatatuointi” sisältää ja miksi se voi olla ottajalleen vaarallinen? 
  2. Se sisältää parafenyleenidiamiinia, joka on yksi voimakkaimmin allergisoiva kosmeettinen hapettuva väriainesosa.
  1. 14. Miten hiuksen pysyvä rakennevaurio eli ”happivaurio” syntyy? 
  2.  Happivaurio syntyy kun happea vapauttavat kosmeettiset ainesosat katkaisevat pysyvästi rikkisidoksia ja rakennevaurio syntyy. Eniten vaurioita on hiusten latvoissa, vanhimmissa hiuksissa.
  1. 15. Mikä värjäysmenetelmistämme aiheuttaa eniten happivaurioita ja miksi? 
  2. Vaalennuskäsittelyt
  1. 16. Mikä osa hiuksen rakenteessa hajoaa lopullisesti silloin, kun hius katkeaa kemiallisen värittelyn 
  2. (värjäyksen) yhteydessä? 
  3. Hiuksen rikkisidokset katkeavat. 
  1. 17. Miten tunnistat happivaurioituneen hiuksen? Miltä se tuntuu ja näyttää? Miksi happivauriot on joskus hankala tunnistaa? 
  2. Happivauriot täytyy ottaa huomioon hiusten käsittelyssä. Se näkyy hiuksissa kiillottomuutena, sähköistymisenä, hiusten karkeutumisena, takkuuntumisena, latvojen haarautumisena, ja hiukset voi olla vaikeat selvittää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elumen

http://www.shopbeautysupplies.com/goldwell/goldwell-elumen.html 1. Mitä on Elumen ja miten suosittelisit sitä asiakkaalle?  -Yhtä kes...