maanantai 28. tammikuuta 2019

Vaalentaminen








Hapete, esikäsittelymenetelmät ja vaalentaminen, työvälineet ja työtavat vaalennettaessa 




Julia Halonen: Hiusvärien kemiaa, tutkielma löytyy linkissä http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/ont/Halonen_J_2016_kandidaatintutkielma.pdf 

Miksi vaalennetun hiuksen vetolujuus heikkenee? 

-Vaalennus on hiuksille voimakkain mahdollinen kemiallinen käsittely, sillä se vaurioittaa hiuksen rikkisidoksia ja sen vuoksi vetolujuus heikkenee. Terve hius palautuu venytyksestä.

Mitkä ovat vaalennusaineiden tärkeimmät vaikuttavat aineet? 

-Vaikuttavia aineita ovat vetyperoksidi ja persulfaatit.

Mitkä ovat hapetteen tärkeimmät vaikuttavat ainesosat? 

-Vetyperoksidi on useimmiten käytetty hapete.

Miksi vaalennusaine ja hapeteseos on tehtävä juuri ennen tuotteen levittämistä hiuksiin eikä sitä voi säilyttää pitkän aikaa kupissa? 


-Koska happea alkaa irrota välittömästi hapettavista ainesosista, kun ne on sekoitettu toisiinsa.

Kirjassa esitetään 3 erilaista värinpoistomenetelmää. Mitkä ne ovat? Mikä näistä kolmesta menetelmästä on vaalennus ja miksi sitä kutsutaan sillä nimellä? 

-Hapetevärinpoisto, liuotinvärinpoisto ja emäs-ja hapanvärinpoisto. Emäsvärinpoisto aiheuttaa hiuksen vaalenemisen. Emäsvärinpoistovalmisteesta vapautuva happi erottaa värilliset molekyylit toisistaan. Hapettuvien väriainesosien irrotessa toisistaan värilliset molekyyliryppäät pienenee ja muuttuu värittömiksi, sen vuoksi hius vaalenee.
Myös hapanvärinpoistossa hius vaalenee. Värinpoistotulos voi olla myös itsessään tavoiteltava lopputulos ja silloin sitä kutsutaan vaalennukseksi.

Selvitimme viime viikon tehtävässä happivaurioita ja niiden syntyä. Kaikista värjäysmenetelmistä juuri vaalennus synnyttää tehokkaimmin happivaurioita. Miksi vaalennuksessa käyttöohjeita on noudatettava tarkasti? Pohdi myös ihon kannalta. 

-Vain käyttöohjeen avulla voit erottaa eri valmistetyypit toisistaan. Matalaemäksisen ph on9-12 ja korkeaemäksinen voi olla jopa 14. Koska ph arvoa ei lue pakkauksissa ja kumpikin näistä valmisteista sisältää samoja vaikuttavia ainesosia, voit erottaa ne toisistaan vain käyttöohjeella. Korkeaemäksiset valmisteet vaalentavat monta astetta ja erittäin nopeasti, mutta niitä ei saa missään nimessä levittää hiuspohjaan asti valmisteen syövyttävyyden vuoksi.

Minkä vahvuista värinpoistoainetta on sallittu laittaa hiuspohjaan? 

-Ei ikinä korkeampaa kuin 6%!!

Miten hapanvärinpoiston vaikuttavat aineet poikkeavat emäsvärinpoistoaineista? 

-Hapanvärinpoistovalmisteen vaikuttava ainesosa on pelkistin; se voi luovuttaa vetyä vain happamassa ympäristössä, jonka takia pelkistimen sekaan sekoitetaankin hapanvärinpoistossa jotain hapanta puskuria eli ainesosaa, joka säätää käyttövalmiin valmisteen happamaksi. Happamista puskureista yleisimmin käytössä on sitruunahappo ja fosforihappo. Suurin ero näiden kahden värinpoistomenetelmän välillä on puskuri, joka säätää käyttövalmiin valmisteen joko happamaksi, tai emäksiseksi.

Miten emäs- ja hapanvärinpoiston toimintaperiaatteet poikkeavat toisistaan, kuvaile kumpaakin lyhyesti. 

-Emäsvärinpoisto perustuu hapen kykyyn erottaa värilliset molekyylit toisistaan emäksisessä ympäristössä. Kun hapettuvat väriainesosat irtoavat toisistaan, värilliset molekyyliryppäät pienenevät ja muuttuvat värittömiksi. Emäsvärinpoistossa vapautuva happi katkoo tehokkaasti myös rikkisidoksia ja sen vuoksi hius vaurioituu enemmän.

Hapanvärinpoisto sopii paremmin rakennevaurioituneille hiuksille. Valmisteen vapautuva vety irrottaa värillisiä molekyylejä toisistaan happamassa ympäristössä ja hius vaalenee. Värinpoiston jälkeen on vaarana, että ilmassa olevat vapaat happiatomit liittävät värinpoiston irrottamat värimolekyylit takaisin toisiinsa ja hius tummenee sen vuoksi uudelleen.


 Miksi hapanvärinpoistossa hiukseen lisätään käsittelyn loppuvaiheessa mietoa hapetetta (vetyperoksidia) hetkeksi? 

-Kun ruskeaan hiukseen laitetaan happea luovuttavia ainesosia (persulfaatteja ja vetyperoksidia), happi alkaa erottaa värillisiä melaniineja ja keinotekoisia väriaineita toisistaan. Siniset molekyylit muuttuvat ensin värittömiksi ja jäljelle jäävät vain punaiset ja keltaiset ainesosat.


      Sivulla 98 esitetään hiusten vaalentumistaulukko, josta on nähtävissä hiusten väri vaalennettaessa eri tummuusasteilla. Mikä on hiuksen vaalennuspohjan väri seuraavilla tummuusasteilla: 

a. 4, vaalennuspohja ja sen vastaväri: Punainen ja sen vastavärinä toimii vihreä
b. 7, vaalennuspohja ja sen vastaväri: Oranssi ja sen vastavärinä toimii violetti
c. 9, vaalennuspohja ja sen vastaväri: Keltainen ja sen vastavärinä toimii sininen.

Taulukko antaa suuntaa siihen, mitä on odotettavissa.




Tehtävät Väriä ja kiharaa -kirjasta, s. 130-158 




  1. Mitä otat huomioon, kun levität vaalennusainetta siveltimellä koko hiuspituuteen tai tyvikasvuun? 

Ihokontakti mahdollisimman vähäinen. Vaalennusaineen turpoaminen vaikuttaa siihen, minne sitä kannattaa viedä. Vaalennettaessa koko hiuspituutta tai tyvikasvun osuutta väri levitetään ensin sinne, missä vaalennusasteen muutostarve on suurin. Vaalennusaine täytyy levittää ensin sinne, missä hiusta tarvitsee vaalentaa eniten. Tyveen levitetään väri viimeisenä, koska hiuspohjasta haihtuva lämpö nopeuttaa tyven vaalenemista.

  1. Mitä tarkoitetaan marmoroinnilla? 

Vaalennusainemassan levittäminen hapetevärin päälle on marmoroimista.

  1. Miksi sormitekniikalla vaalennusainetta levittäessä tulee olla varovainen? 

kädet tulee suojata suojahanskoilla koko levittämisen ajan! Hanskat vaihdetaan 20min välein. Pitää välttää voimakasta mekaanista venytystä ja hierontaa, se voi tehostaa hapettumisprosessin alaisena olevan hiuksen rikkisidoksen katkeamista.


  1. Miten vaalennuspesu tehdään kirjan ohjeiden mukaan? 


Vaalennuspesua kannattaa käyttää, jos vaalennuksen tarve on 1-3 astetta. Vaalennuspesuun tarvitsee vaalennusainetta, hapetetta, vettä ja shampoota/hoitoainetta. Massassa kaikkia ainesosia on yhtä paljon. Vaalennuspesu tehdään yleensä pesupaikalla ja se tehdään kuiviin pesemättömiin hiuksiin. Massa huuhdellaan pois, kun haluttu lopputulos on saavutettu. Vähiten vaalentava vaalennuspesuseos muodostuu vaalennusaineesta, vedestä ja shampoosta, koska siitä puuttuu hapete se vaalentaa vähemmän.

1 kommentti:

Elumen

http://www.shopbeautysupplies.com/goldwell/goldwell-elumen.html 1. Mitä on Elumen ja miten suosittelisit sitä asiakkaalle?  -Yhtä kes...